Tillbaka

    Ragdoll som familjekatt   

 
 

 

Ragdollen är en familjekatt. Ragdollen har mycket lätt för att anpassa sig till sin familj som den lever ihop med och trivs bra med barn och hundar men även andra djur går bra. Ragdollen är ingen tiggig katt men visst kan den sukta på godsaker och är nyfiken på vad du själv äter och tar gärna ett smakprov om den får.                                                                                                                                                                       Ragdollen en mycket matglad katt, vilket framgår av den såkallade magdynan eller det lilla hänget som kan bli under magen. Den är ganska lat, tycker om att ligga på ett bekvämt ställe inte allt för högt upp men ändå med en god överblick så att den ser vad som händer. Det finns naturligtvis undantag som hos alla katter för de är ju ändå individer. Lekfulla som alla andra katter men är lite lugnare till sättet.

Ragdollen vill vara med överallt och har åsikter om det mesta. Den är nyfiken och tar sig gärna en titt på eventuella besökare i ditt hem. Den är mycket lugn och tillgiven och finns oftast där du själv befinner dig, inte allt för påträngande men älskar att bli kelad med. Ragdollens mest karaktäristiska drag (det som skiljer den från andra raser) är att den, om den har lust, kan slappna av i alla muskler när man lyfter upp den. Den liknar då den "trasdocka" och som den fått sitt namn av.

Det sägs att Ragdollen inte kan känna smärta och att det därför går att behandla den hur man vill. Detta är INTE sant utan den känner smärta precis som vilken annan ras som helst. Men det är en tålmodig katt och går med på mycket, speciellt ihop med barn så är den ännu tåligare. Den får naturligtvis inte behandlas hur som helst för det.

Vad kan mer sägas, att det kort och gott är en otrolig trevlig ras. Jag har under alla år varit hundägare till stora brukshundar och tycker att Ragdollen är mer lik en hund än en katt ibland och för att den är stor därför känns det i alla fall för mig som jag har ett stadigt djur hemma och saknaden efter en ny hund blir inte fullt lika stor. Det går också bra att ta ut katten i koppel men att lämna den ensam ute utan uppsikt är inget jag rekommenderar med tanke på deras temperament.

Ragdollen tror alla om gott och ser inte faror på samma sätt som andra raser, kommer det en bil så flyttar katten inte på sig utan anser att bilen skall göra det istället. Den låter sig också plockas upp av alla så risken är att den försvinner, blir stulen eller något annat ont kan hända den.  

Ragdollen är en mycket vacker katt med sina blå ögon och färgkombinationer därför också stöldbegärlig men vem lämnar sin älskling vind för våg utan tillsyn och skydd utomhus. Detta är ju trots allt en innekatt och skall därför behandlas som en sådan.

Du kan om du har möjlighet, bygga en kattgård eller näta in din balkong för att låta katten vara där för den är precis som andra katter intresserad av vad som händer utanför ditt fönster. Samtidigt vet du var du har din katt och att den är skyddad.