Läkare kan ha hittat ett sätt att avslöja hjärnskakningsskador i levande fotbollsspelare

Forskare kan stänga in på ett sätt att kontrollera atleter medan de lever för tecken på en degenerativ hjärtsjukdom som har kopplats till frekventa huvudblåsningar. Experimentella skanningar hittade högre nivåer av ett onormalt protein knutet till sjukdomen i en studie av tidigare nationella fotbollsliga spelare som hade humör och tänkande problem.

Det är första gången en stor studie har testat dessa skanningar för att detektera kronisk traumatisk encefalopati eller CTE, som bara diagnostiseras nu efter döden, med hjärnobservationer.

Läkare letar efter ett sätt att berätta när spelare, veteraner eller andra med hjärnskakning eller andra huvudskador löper risk för permanent skada. Det är för tidigt att veta om skanningarna kommer att möjliggöra det – hittills visar de bara att dessa idrottare är olika som en grupp; de kan inte användas för att säga att en viss spelare har eller inte har CTE.

”Vi är inte där ännu”, säger Boston University neuroscientist Robert Stern. ”Det är inte redo att användas för individuell diagnos i kliniken.”

Han ledde studien, publicerade onsdagen av New England Journal of Medicine.

”Det är en uppmuntrande framsteg. Det verkar som att de har upptäckt CTE hos levande spelare ”, säger Dr. Gil Rabinovici, en neurolog och bildbehandlingsexpert vid University of California, San Francisco, som gör annan forskning med hjälp av skanningarna.

”Det är enormt viktigt att kunna upptäcka sjukdomen hos levande människor” för att veta hur vanligt det är och att undersöka behandlingar, sa han.

Studien gjordes i Massachusetts och Arizona och involverade 26 tidigare NFL-spelare med tänkande, humör eller beteendeproblem och 31 liknande åldrade män utan dessa symtom eller huvudskador.

De fick positronutsläppstomografi eller PET-skanningar, där ett radioaktivt spårämne injiceras som binder till olika ämnen och gör dem synliga på skanningarna. Flera av dessa spårämnen används nu för att leta efter ett protein som heter beta-amyloid i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom. En experimentell spårning som läkare testar binder till ett annat protein, tau, vilket är den viktigaste som har blivit implicerad i CTE.

Män i studien hade båda typerna av spårämnen. Tau-nivåerna var högre i spelarna jämfört med de andra, men deras amyloidnivåer var liknande, vilket bekräftar att CTE är en annan sjukdom än Alzheimers.

Forskare såg också ett förhållande till år av lek.

”Ju fler år man spelar för att ta itu med fotboll på alla nivåer, desto större mängder tau upptäcks,” sa Stern.

Det fanns dock inget samband mellan tau nivåer och svårighetsgraden av humör och tänkande symtom. Forskare tror att studien kan ha varit för liten för att upptäcka en skillnad eller att tau kanske inte är den enda faktorn som är inblandad.

”Det finns mycket mer arbete att göra för att utveckla ett diagnostiskt” verktyg med hjälp av dessa skanningar, säger Dr. Michael Weiner en bildbehandlingsexpert vid UCSF som är inblandad i annan CTE-forskning.

Statliga bidrag och Avid Radiopharmaceuticals, som gör spårämnena, finansierade studien. Vissa författare arbetar eller konsulterar för företaget.

En större studie av tidigare NFL och college fotbollsspelare pågår. Första resultatet förväntas tidigt nästa år.

Mike Adamle, en före detta återvändande till Chicago Bears och sportskännare, har fått höra att han har symptom som överensstämmer med CTE och har utvärderats av Stern vid Boston Research Center, men han var inte en del av den aktuella studien.

”Jag hade mer än några” hjärnskakningar, sa Adamle. ”Om du körde, ledde alla slags med huvudet. Därefter var det ett test på dina macho man saker. ”

Sjukdomen har varit förödande, sa hans fru, Kim. ”Han kunde inte komma ihåg sin lunch eller han kunde inte komma ihåg sina linjer i luften” och förlorade flera jobb, sa hon.

Om ett test kunde ha visat var han i fara och gav honom en chans att överväga att sluta spela, ”Jag skulle definitivt ha noterat”, sa Mike Adamle.

Be the first to leave a reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *